Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Fekete berkenye: gyógyhatása, mellékhatása, és felhasználása

A fekete berkenye, más néven arónia, sötétszínű bogyós gyümölcs, mely napjainkban vált igazán népszerűvé az egészségtudatos fogyasztók körében. A fekete berkenye ugyanis az egyike az antioxidánsokban leggazdagabb gyümölcsöknek, így számos gyógyhatással bír. Cikkünkben említést teszünk a fekete berkenye gyógyhatásairól, mellékhatásairól, és felhasználásáról is.

 

feketeberkenye

 

Mi is az a fekete berkenye és milyen gyógyhatásra számíthatunk?

A Fekete berkenye (Aronia melanocarpa) eredete egészen Észak-Amerikáig nyúlik vissza, viszont az 1900-as évek során a fanyarkás gyümölcsöt már Európában is kultiválták. A berkenye a Rosaceae családba tartozó cserjén nő, és nyár közepén szüretelhető.

Mint a bogyós gyümölcsöket oly sokszor, de az aróniát kifejezetten, a tudósok és fogyasztók is szupergyümölcsként emlegetik. Ez annak is köszönhető, hogy a fekete berkenye nem csak C-vitaminban, mangánban, és K-vitaminban gazdag, hanem kiváló antioxidáns forrás.

 

Tápérték 100g fekete berkenye gyümölcsben

Energia 47 kcal

Szénhidrát: 9,6g

amelyből cukrok: 4,3g

Rost: 5,3g

Fehérje: 1.4g

Zsír: 0,5g

Só: 1mg

 

Antioxidánsokban gazdag

A fekete berkenye úgynevezett polifenolokat tartalmaz, melyek az antioxidánsok egy csoportját alkotják, csak úgy, mint az aróniában megtalálható antocianinok és flavanolok. Az antocian tartalmának köszönheti a fekete berkenye a „sötét” küllemét. Míg számos bogyós gyümölcs, mint az áfonya, szeder és fekete ribizli áll a magas antioxidáns tartalmúak hírében, addig a fekete berkenye ezek antioxidáns tartalmának akár háromszorosát is tartalmazhatja (1).

Számos kutatás és tanulmány foglalkozott már az antioxidánsokkal és azok a szabadgyököket megkötő képességükkel (2, 3). Mi több, egy 30 egészséges emberen végzett tanulmány kimutatta, hogy az arónia kivonat jelentősen csökkentette az antipszichotikus gyógyszerek által okozott oxidációs stresszt az alanyok esetében (4), és említést tett az antioxidánsok, így a fekete berkenye, gyulladás, baktérium, és rákos sejt csökkentő hatásairól is (5,6,7).

 

Gátolhatja a rákos sejtek szaporodását

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a fekete berkenye védő hatással bírhat a vastagbél rákkal szemben (8, 9, 10). A gyümölcsben található antocianinok ugyanis képesek lehetnek megakadályozni a rák terjeszkedését. Egy in vitro tanulmány során 50 mg arónia kivonat pedig 60%-al csökkentette a rákos sejtek növekedését a fogyasztástól számított 24 óra elteltével (11).

Hasonlóan, a fekete berkenye kivonat csökkentheti az oxidáció stresszt, melyet sokszor a mellrákkal egyetemben említenek a tudósok. Egy kutatás során, a kivonat ugyanis képes volt a mellrákos nők vérmintáin jelentősen csökkenteni az ártalmas szabadgyököket (12, 13).

Az igazsághoz viszont az is hozzá tartozik, hogy igencsak limitáltak a kutatómunkák a témában, és emberi tanulmányok szükségesek a fekete berkenye és a rák kapcsolatának megfelelő megvizsgálásához.

 

Szívvédő

Ez a savanykásan fanyar gyümölcs többek között a szív-és érrendszeri betegségekre is pozitív hatással lehet (14, 15). Egy 2 hónapos kísérlet során, melyben 25 metabolikus szindrómában szenvedő beteg vett részt, megfigyelték, hogy napi 300mg aróni kivonat jelentősen csökkentette a páciensek LDL (rossz) koleszterin és vérnyomás szintjét (16).  

 

Segíthet a cukorbetegség megelőzésében

A 21.századi kutatások kiterjedtek az arónia és a II-es típusú cukorbetegség kapcsolatára is. Egy kutatás során a 3 hónapon keresztüli, napi 200ml fekete berkenyelé fogyasztása következményében az alanyoknak ugyanis csökkent a vércukorszintjük (17).

A legújabb, emberen végzett tanulmányok szerint pedig, a fekete berekenyelé hatásos lehet az elhízási rendellenességek kezelésében is (18).

 

A fekete berkenye mellékhatása

A kutatások azt igazolják, hogy az arónia gyümölcs fogyasztása biztonságos (19, 20). Viszont, hosszútávú kutatásnak ezt még igazolnia kell.

Addig is érdemes észben tartani, hogy a fekete berkenye igen fanyar és összehúzó hatású lehet első kóstoláskor. Így száraz, dörzspapír szerű érzést kelthet a szájban. 

 

A fekete berkenye napi adagja

A fekete berkenyelé adagolására is érdemes odafigyelni. Ugyan hivatalos napi adag nincs meghatározva, az Arónia 100%-os direklét fogyasztva, nem érdemes meghaladni a napi 300 ml adagot.

 

Hogy vezesd be a fekete berkenyét a mindennapi étrendedbe?

 Érdemes kisebb adagokkal kezdeni, míg a szervezetünk és az ízlelésünk is hozzászokik a berkenye jellegzetes hatásához, ízéhez. Egyébként fogyasztható:

  • Nyersen
  • Ital és smoothie formájában
  • Süteményekben, desszertekben
  • Lekvárként.

Az aróni gyümölcs por és kapszula formájában is kapható, viszont ezen termékek tisztasága nehezen meghatározható, szabályozható. Így fontos, hogy lehetőleg gyümölcs, rost vagy ital formájában, organikus forrásból, 100%-os készítményt szerezzük be.

 

Összegezve...

  • A fekete berkenye, más néven arónia, a Rosaceae családba tartozó cserjén nő, mely már a 20. században megvetette a lábát Európában.
  •  A gyümölcsökhöz hasonlóan rostban és vitaminokban gazdag fanyar különlegesség.
  • A fekete berkenye viszont kiemelkedően magas szintű antioxidáns tartalmú, maga mögé utasítván az áfonyát, szedret, vagy a fekete ribizlit.
  • Fogyasztása összeköthető számos pozitív élettani hatással, köztük a rákos sejtek szaporodásának lassításával, a szív védelmével, és a II- típusú cukorbetegség megelőzésével.
  • Biztonságos a fogyasztása, viszont a fanyar íz és összehúzó érzés miatt érdemes kisebb adagokban bevezetni étrendünkbe.
  • Nyersen, préselve és lekvárként is fogyasztható. Por és kapszulaként viszont kevésbé ajánlott, mivel ezen termékek tisztasága nehezen ellenőrizhető.