Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mi a különbség: Organikus? Bio? Marketing? Tudomány?

 

Mi a különbség: Organikus? Bio? Marketing? Tudomány?

Az elmúlt évek során, egyre többet találkozhatunk a bio, organikus, és öko kifejezéssekkel, melyeket sokszor anélkül használuk, hogy valóban tudnánk pontos jelentésüket.

Míg tagadhatatlan, hogy a tudatos táplálkozásra és egészséges életmódra több milliárdos iparág épül, cikkünkben viszont utánajárunk ezen trendek valóságtartalmának, tudományos hátterének.

 

Organikus? Bio? Öko? Mi a különbség?

Valójában az organikus, bio, és öko kifejezések egymás szinonimái továbbá, görög eredetűek, és az úgynevezett „természetes technológiát” alkalmazó mezőgazdasági tevékenységeket takarják. Így az organikus / bio / öko terményeket ellenőrzött és környezetkímélő körülmények között termesztik, és műtrágyát, mérgező és szintetikus anyagokat nem tartalmazhatnak.

 

Beszéljünk zöldségeket! – avagy mi a bio minősítés alapkövetelménye? (1)

Termőföld állapota

Ha az adott földet, eddig nem biogazdálkodásra használták, úgy 2-3 évig kell pihentetni.


Vetőmag származása

A vetőmagnak is biotermelésből kell származnia.

 

Tápanyagpótlás és a növényvédő szerek alkalmazása

 • Semmilyen műtrágyát, mérgező anyagot, vagy genetikailag módosított organizmust nem lehet alkalmazni a termesztés során.

 • A permetező szerek kizárólag szerves eredetűek lehetnek, melyek a növényekben nem szívódhatnak fel, valamint vízzel könnyen lemoshatónak kell lenniük.
  Míg a hagyományos, normál gazdálkodásokban 450 rovarírtó szer engedélyezett, addig a biogazdálkodások esetén ez a szám 7-re csökken, és ez a maradék hét is csak időszakosan használható. Fontos, hogy mindegyik engedélyezetten használt szer maradéktalanul lebomoljon.

   
 • Összesen 30 adalékanyag engedélyezett az ökogazdaságokban, míg a hagyományos, normál gazdaságokban, több mint 500.

 

 

Valóbban több tápanyag van a bio termékekben?

Számos tanulmány hasonlította már össze a bio és nem bio élelmiszereket, és ugyan az élelmiszer-előállításból kifolyólag jelentős szórás figyelhető meg az eredmények között, a kutatások zöme mégis azt bizonyítja, hogy a bio élelmiszerek táplálóbbak lehetnek.

 

Magasabb az antioxidáns és vitamin tartalom

Számos tanulmány kimutatta, hogy a bio élelmiszerek magasabb antioxidáns tartalommal rendelkezhetnek, és gazdagabbak lehetnek egyes mikrotápanyagokban, mint például: C-vitaminban, cinkben és vasban. (2,3,4,5)

Tény az is, hogy az antioxidáns szint az organikusan termesztett növényekben, akár 69%-kal magasabb lehet. (6) Egy tanulmány, pedig azt is kimutatta, hogy az organikus gazdálkodásnak kimagasló szerepe van a bogyós gyümölcsök (mint az fekete berkenye) és a kukorica esetén, mivel akár konzisztensen 52-58%-kal több antioxidáns tartalmazhatnak. (7)

Továbbá, egy másik egyedülálló tanulmány bemutatta, hogy ha a nem bio gyümölcsöket, zöldségeket és gabonaféléket lecseréljük bio párjukra, annyival több napi antioxidáns juttattunk a szervezetünkbe, mint ha 1-2 adaggal több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottunk volna aznap. (8)

 

Általánosan alacsonyabb nitrát szint

A biogazdálkodásból származó élelmiszereknél alacsonyabb nitrát szintet mértek a kutatók, mely egyes esetekben a 30%-ot is elérte. (9)

De miért is kerülendőek a magas nitrát tartalmú élelmiszerek? Számos kutatás hozta már kapcsolatba a magas nitrát szintet és bizonyos rák típusokat. (10) Ettől függetlenül sokan túlzónak gondolják a nitrát által okozott káros hatásokat, hisz a gyümölcs és zöldség fogyasztás előnyei szerintük sokkal nagyobb, mint a nem bio növények fogyasztásából származó nitrát veszély.

 

Kevesebb vegyszer?

Sokan inkább azért vásárolunk bio élelmiszereket, mert el akarjuk kerülni a hagyományos gazdálkodásból származó adalékanyagokat és vegyszereket. De ez valóban így van?

Kutatások eredményei azt mutatják, hogy a bio élelmiszerek fogyasztása igenis csökkentheti kitettségünk a rovarírtó szerek maradványaival szemben. (11) Az élelmiszeripari minőségbeli szórásából következően, egy tanulmány 48%-kal kevesebb kadmiumot és mérgező fémeket talált a bio termények esetén, és 4x valószínűbbnek becsülte a rovarirtó szerek maradványainak jelenlétét a hagyományos gazdálkodásból származó terményeknél. (12) Fontos megjegyezni ugyan, hogy ezek még mindig a biztonsági előírásoknak megfelelőek voltak (13), de egyes szakértők szerint a kadmium felhalmozódhat szervezetünkben (14), viszont inkább valószínűtlen, hogy ez kárt okozzon egészségünkre nézve. (15)

 

 

Valóban egészségesebbek a bio termékek?

Számos laboratóriumi kutatás demonstrálta, hogy a magasabb antioxidáns tartalomnak köszönhetően, a bio termények fogyasztása elősegítheti a sejtek védelmét. (16) Míg megfigyelésen alapó, emberi kísérletek azt bizonyították, hogy a bio élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a csecsemőknél és gyermekeknél az allergiák és az ekcéma kialakulását. (17, 18)

Sajnos, továbbra sincs elegendő tanulmány arról, hogy egyetemesen igaz legyen az organikus élelmiszerek egészségességének fölénye a rendhagyó termékekkel szemben, minden növény és termény esetén. További nagy példányszámon végzett, minőségi kutatásokra van ehhez szükségünk. (19)

 

A bio egészségtelen étel, továbbra is egészségtelen marad!

Attól, hogy egy termék bio jelzéssel bír, nem jelenti, hogy egészséges is. Számos ilyen termék ugyanis feldolgozott élelmiszer és magas kalória, cukor, só és zsír tartalmú. Például az organikus chipsek, kekszek, üdítők és fagylaltok is ebbe a kategóriába tartoznak, melyek könnyen elérhetőek a közeli szupermarketekben és annak ellenére, hogy organikusak, továbbra is egészségtelenek. Organikus vagy bio jelzést viselhetnek ezek a termékek, mert például nyers / finomítatlan nádcukrot tartalmaznak a kristálycukor helyett. De a cukor az cukor! A társadalom nagy része így is túl sok cukrot fogyaszt és az állítás, miszerint mérték nélkül organikus cukrot fogyasztani egészséges, szimplán hamis.

Leegyszerűsítve, amikor organikus egészségtelen ételt eszünk, csak az általános egészségtelen étel magasabb minőségű verzióját fogyasztjuk. Viszont, mivel törvény szabályozza, a mesterséges adalékanyagok jelenlétét az organikus termékekben, így bármilyen organikus termék legyen is az amit megveszünk, kevesebb vegyszert viszünk be a szervezetünkbe, mint a hagyományos termékek esetén.

 

 

Hol helyezkedik el a bio skálán az Arónia márka? – Transzparensen a fogyasztókért.

Azon felül, hogy az Arónia fekete berkenye termékek organikus gazdálkodásból származnak, és így hozzáadott adalékanyag-, és vegyszer-mentesek, frissen préselve, azaz nem koncentrátumból készülnek! Ezáltal biztosítjuk, hogy termékeink maximálisan megőrzik a fekete berkenye rendszeres fogyasztásával asszociált gyógyhatásokat, melyről az előző cikkünkben olvashattok.

Bio létünkről, és termékeink bevizsgált polifenol és antociánin tartalmáról pedig laborvizsgálati jegyzőkönyvünk tanúskodik.

 

 

Összegezve...

 • Az organikus, bio, és öko kifejezések egymás szinonimái.
   
 • Ahhoz, hogy egy termény megkapja a bio minősítést, számos termesztési tényezőt kell biztosítani, melyekből talán a legfontosabb az, hogy műtrágyát, mérgező anyagot, vagy genetikailag módosított organizmust nem lehet alkalmazni a termesztés során, és permetező szerekből is csak a teljesen lebomlóak engedélyezettek.
   
 • A bio élelmiszerek táplálóbbak lehetnek, hiszen magasabb antioxidáns és mikrotápanyag, míg alacsonyabb nitrát tartalommal rendelkezhetnek.
 •  A bio termékekben minden esetben kevesebb mesterséges, hozzáadatott adalékanyag és vegyszer található.
   
 • Hogy valóban egészségesebbek a bio termékek termesztőtől és sok esetben terméstől is függenek. Viszont minden esetben kevésbé károsak, hagyományos párjuknál.
   
 • A bio egészségtelen termék, továbbra is egészségtelen marad, hiszen a túlzott kalória, cukor, só és zsír bevitel minden esetben káros egészségünkre. 

 • Bátran ajánljuk viszont az Arónia termékeket, hiszen hozzáadott adalékanyag-, és vegyszer-mentesek, frissen préselve, azaz nem koncentrátumból készülnek, és megfelelően dokumentáltan organikus gazdálkodásból származnak. Mind ezt természetesen a napi adag betartásával javasoljuk!