Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mi az az antioxidáns?: jelentése, hatása, természetes és mesterségesen előállított fajtái

Egyre gyakrabban hallunk az antioxidánsokról, szabadgyökökről, és különös kapcsolatukról. Itt az ideje viszont, hogy összefoglaljuk mindazt, amit érdemes tudni e három fogalomról és jelenségről, tudományos alapon, rendezett formában.

 

 

Az antioxidáns jelentése


Az antioxidáns szó a francia ”oxidant”, az az oxidáló, szóból származik. (1)


Az antioxidánsok olyan molekulák, melyek a szabadgyököket támadják a testünkben. Testünk ugyan alapvetően is rendelkezik antioxidáns védelemmel, mely a szabadgyökök mennyiségét szabályozza, viszont az ételekben, főleg a gyümölcsökben és a zöldségekben, található antioxidánsok, mint például a C-, és E-vitaminok, nagyban hozzájárulnak e védelem erősségéhez. (2)

 

 

Az antioxidánsok hatása: Az antioxidánsok és a szabadgyökök kapcsolata


Az antioxidánsok megértéséhez tehát elengedhetetlen, hogy a szabadgyökökről is említést tegyünk.


A szabadgyökök ugyanis olyan molekulák, melyek nagy számban károsak számunkra, és így számos betegséghez, mint például a cukorbetegséghez, szívbetegségekhez és a rákhoz is köthetőek.


Szabadgyökök folyamatosan képződnek testünkben, és antioxidánsok nélkül, komoly károkat okoznának, mely számunkra előbb-utóbb végzetes lenne. Viszont a szabadgyököknek fontos szerepük van az egészségünk megőrzésében is (4), ugyanis az immunsejtek szabadgyököket használnak ahhoz, hogy legyőzzék a fertőzéseket.


Tehát szervezetünknek egy kiegyensúlyozott szabadgyök-antioxidáns megoszlásra van szüksége, hogy egészségesen, jól működjön.


Ha ugyanis a szabadgyökök felülkerekednek az antioxidánsokon, oxidációs stressz jelentkezik a testünkben, mely ha hosszan tart, károsíthatja DNS-ünket. A DNS károsodása pedig olyan tünetekkel is jelentkezhet, mint a rákos megbetegedések és a felgyorsult öregedés. (5) De mik is okozhatnak szabadgyök-többletet?: (6)

 

 • Légszennyezés
 • Dohányfüst
 • Alkoholfogyasztás
 • Toxinok (olyan mérgek, amelyek természetes, biológiai folyamat során jönnek létre)
 • Magas vércukorszint
 • Sugárzás (túlzott napozás)
 • Magas többszörösen telítetlen zsírsav bevitel (az olajos magvak, halfélék túlzott fogyasztása)
 • Bakteriális, gombás vagy vírusos megfertőzések
 • Túlzott vas, magnézium, réz vagy cink bevitel
 • Túl sok vagy kevés oxigén a testben
 • Hosszú és intenzív hosszú testedzés
 • Túlzott antioxidáns bevitel (pl.: E -, és C vitamin)
 • Antioxidáns hiány

 

 

A legerősebb antioxidáns


A bogyós gyümölcsök, a zöld tea, a kávé és a csokoládé mind antioxidáns források. (7) De mely ezek közül a legerősebb, leghatékonyabb?


A friss arónia, az az fekete berkenye, rendelkezik a legnagyobb mennyiségű antioxidáns tartalommal nem csak a bogyós, de a többi gyümölcs közül is, maga mögé utasítva a fekete bodzát, a fekete áfonyát, a szedret és a fekete ribiszkét is. Az eredmény pedig változat marad akkor is, ha nem csak a friss gyümölcsöket vetjük össze, hanem azok facsart verzióit. Így a fekete berkenyelé rendelkezik továbbra is a legmagasabb antioxidáns tartalommal, mely 4 x magasabb, mint a fekete-, és vörösáfonyaléé, és a vörösboré. (8)

 

 

Természetes vs szintetikus antioxidáns források


Számos értékelés nem talált arra bizonyítékot, hogy az antioxidáns tabletták, mint a béta karotin, A-, C-, és E-vitamin és a szelén (és ezek kombinációi) tabletták, csökkentenék a rák kialakulásának eshetőségét. (9)

 

Viszont az antioxidáns tabletták és táplálékkiegészítők lassíthatják az olyan betegségek előrehaladtát, melyek vaksággal járnak. Habár, több kutatás szükséges ezen konklúzió megerősítéséhez. (10)


Mindenesetre, az antioxidáns tabletták esetén fontos észben tartani a mértékletességet. Egyes tanulmányok szerint ugyanis az olyan antioxidáns tabletták, melyek a béta karotin és az E-vitamin, vagy a szelén és a C-vitamin kombinációját tartalmazzák, károsak is lehetnek egészségünkre. A rákos megbetegedéstől szenvedők esetén az effajta táplálékkiegészítők a kívánt hatás ellenkezőjét is kifejthetik, növelvén a rákos sejtek méretét. (11)


A Harvard Health szerint a gyümölcsök, zöldséges, halfélék és egyéb egészséges ételek olyan tápanyagokkal rendelkeznek, melyek nem csak, hogy nem találhatók meg az ételkiegészítőkben, de ezen tápanyagok jótékony, szinergikus hatása is elmaradt a tabletták esetén. A táplálékkiegészítők fogyasztásakor a személyre szabott mennyiség meghatározása is kockázatos, mivel egyes vitaminok és ásványi anyagok magas dózisú fogyasztása akadályozhatja a tápanyagok felszívódását és mellékhatásokkal is járhat. Azt is érdemes észben tartani, hogy manapság a feldolgozott élelmiszerek többségéhez extra vitaminokat és ásványi anyagokat adnak, mely tovább nehezíti azt, hogy meg tudjuk ítélni milyen tápanyagból szenvedünk esetleg hiányt, az pedig szinte lehetetlen, hogy szakértő segítsége nélkül a pontos napi mennyiséget meg tudjuk becsülni.


Ezen bizonytalanságok és esetleges negatív hatások pedig egyszerűen elkerülhetők, amennyiben természetes formájukban fogyasztjuk a tápanyagokat. (12) Ha pedig mégis a táplálékkiegészítők mellett döntünk, úgy fokozottan ajánlott az azt megelőző orvosi konzultáció.

 

 

Összegezve
 

 • Az antioxidánsok olyan molekulák, melyek a szabadgyököket támadják a testünkben.

 • A szabadgyökök pedig olyan molekulák, melyek nagy számban károsak számunkra, és így számos betegséghez is vezethetnek, viszont szükségesek is az immunsejtjeink számára a fertőzések legyőzéséhez.
   
 • Tehát szervezetünknek egy kiegyensúlyozott szabadgyök-antioxidáns megoszlásra van szüksége, hogy egészségesen, jól működjön.

 •  Szabadgyök-többletet viszont számos környezeti és életmódbéli tényező is okozhat.
   
 • Testünk ugyan alapvetően is rendelkezik antioxidáns védelemmel, viszont az ételekben, főleg a gyümölcsökben és a zöldségekben, található antioxidánsok nagyban hozzájárulnak e védelem erősségéhez.

 • A legerősebb, leghatékonyabb antioxidáns forrás a fekete berkenye, mind friss és facsart verziójában is.
   
 • Fontos, hogy orvos, dietetikus tanácsát kérjük az antioxidáns tabletta fogyasztását megelőzően, ugyanis nincs egyértelmű bizonyíték azok előnyös, hátrányos vagy semleges hatásáról.

 •  Azt viszont biztosan tudjuk, hogy több előnyünk (és biztonságunk) származik a tápanyagok természetes formájukban való elfogyasztásából.